مزاجشناسی علم گستردهای است که کاربردهای جالبی برای تشخیص ویژگیهای جسمی و روحی هر فرد دارد و در شناسایی و درمان انواع بیماریها هم بسیار موثر است. بر اساس این علم هر غذایی که میخوریم تأثیرات مهمی بر تمام قسمتهای بدن ما دارد. با شناسایی طبع غذاهای مختلف میتوانیم از خوردن غذاهایی که برایمان مشکلزا هستند پرهیز کنیم و بالعکس، غذاهایی را که برایمان مفید هستند و به عملکرد بهتر ارگانهای مختلف بدن ما کمک میکنند، بیشتر مصرف کنیم. یکی از مهمترین گروههای غذایی شیر و لبنیات است که بدن افراد مختلف بر اساس مزاج طبیعیشان ممکن است واکنش متفاوتی نسبت به آن داشته باشد. اگر شیر و محصولات لبنیاتی گوسفندی استفاده میکنید و میخواهید بدانید که طبع شیر گوسفندی چیست، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: فواید شیر گوسفند برای سلامتی
کارشناسان طب سنتی و اسلامی معمولا غذاها و نوشیدنیها را بر اساس گرم، سرد، مرطوب یا خشک بودن طبقهبندی میکنند. به طور کلی چهار مزاج اصلی عبارتند از:
اینکه شیر گوسفند در کدام یک از گروههای بالا قرار میگیرد و به اصطلاح طبع شیر گوسفندی، به سه جزء تشیکلدهنده آن بستگی دارد:
البته طبع خود این ترکیبات ممکن است با توجه به نوع خوراکی که گوسفند مصرف میکند متفاوت شود. مثلا اگر غذای حیوان شامل ذرت و سویا و کاه باشد، شیری که تولید میکند نیز خواص همین گیاهان را خواهد داشت و مزاجش سرد خواهد بود. علاوه بر اینها شیر گوسفند فرآوریشده یا شیر گوسفندی که چربی یا مادهای اضافهتر یا کمتر دارد، ممکن است طبع متفاوتی نسبت به شیر طبیعی گوسفند داشته باشد. در ادامه با هم بررسی میکنیم که در نهایت طبع شیر گوسفند سرد است یا گرم.
بیشتر بخوانید: مضرات شیر گوسفندی چیست؟
شیر گوسفند در مقایسه با شیر گاو جزء دهنیت یا چربی، و جبنیت یا پروتئین (قسمت پنیری) بیشتری دارد و یک شیر نسبتا غلیظ محسوب میشود. به همین دلیل نیز طبع شیر گوسفندی معتدل است. در حالی که مثلا طبع شیر گاومیش و شیر شتر کاملا گرم است و شیر بز و شیر الاغ طبع سردی دارند.
البته همانطور که گفته شد معمولا طبع شیرهای کارخانهای و بستهبندی یا به اصطلاح پاستوریزه تا حدودی سرد است. زیرا در مراحل فرآوری، چربی شیر بهطور کامل جدا میشود یا افزودنیهایی به آن اضافه میشود و نسبت اجزای دهنیت یا جبنیت شیر متفاوت از شیر محلی تازه خواهد بود. بهطور کلی شیرهای محلی تازه، طبیعت گرم و تر و شیرهای پاستوریزه طبیعت سرد و تر دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان مصرف شیر چه زمانی است؟
متخصصان طب سنتی میگویند تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان متعادل است، میتوانند بهراحتی شیر مصرف کنند. یعنی اگر فردی یک مزاج غالب داشته باشد، مثلا طبعش سرد باشد، بهتر است برای نوشیدن شیر به برخی نکات دقت کند. مخصوصا در مورد شیرهای کارخانهای که معمولا در آنها چربی شیر گرفته میشود و مزاج شیر سرد خواهد.
البته معمولا افرادی که طبع گرم دارند با نوشیدن شیر خالص و تازه هیچ مشکلی ندارند. اما افرادی با طبع سرد و کسانی که سوختوساز بدنشان پایین است، بهتر است شیر را حتما با مواد غذایی گرم ترکیب کنند. در واقع اگر مزاج شما بهگونهای است که با طبع سرد مواد غذایی دچار مشکلات گوارشی و… میشوید و میخواهید طبع سرد شیر را به طبع گرم یا معتدل تبدیل کنید، میتوانید به لیوان شیر خود به اندازه یک قاشق چایخوری دارچین اضافه کرده یا شیرتان را همراه عسل یا گلاب مصرف کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین نوشیدنی برای سرد مزاجها
به اعتقاد کارشناسان طب سنتی، شیر حیوانی که مدت زمان حاملگی نزدیک به مدت زمان حاملگی انسان دارد، برای مصرف انسان مناسبتر است. پس میتوان گفت چه برای مزاج سرد چه برای مزاج گرم، شیر گاو و گاومیش گزینه ایدهآلی محسوب میشوند. البته شیر گوسفند نیز بهدلیل طبع متعادلی که دارد، هم برای مزاجهای سوداوی و بلغمی و هم برای مزاجهای دموی و صفراوی و حتی آنهایی که مشکل عدم تحمل لاکتوز دارند نیز قابل استفاده است.
بیشتر بخوانید: شیر کدام حیوان بهتر است؟
از بین همه عوامل سبک زندگی، رعایت رژیم غذایی تقریبا مؤثرترین و البته سادهترین راه برای مدیریت و پیشگیری از بسیاری بیماریهاست. براساس آموزههای طب سنتی یکی از راههای داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای هر فرد، توجه به نوع مزاج خود فرد و طبع مواد غذایی مصرفی اوست. بر همین اساس برای مصرف شیر نیز اگر طبع فرد گرم است بهتر است که شیر را با شکر یا قند شیرین مصرف کند. افرادی که طبع سردی دارند نیز بهتر است به شیرشان عسل یا پودر زنجبیل اضافه کنند یا شیرشان را همراه با خرما بنوشند.
شیر گوسفند برای افراد با طبع سرد مناسب است؟
طبع شیر گوسفندی معتدل است و نسبت به شیر گاو جزء دهنیت یا چربی و جنبیت یا پروتئین (قسمت پنیری) بیشتری دارد. بنابراین گزینه نسبتا خوبی برای افرادی با طبع سرد محسوب میشود.
آیا افرادی که طبع سرد دارند میتوانند شیر بخورند؟
افرادی که طبع سرد دارند و کسانی که سوختوساز بدنشان پایین است، بهتر است شیر را تنها ننوشند و یک ماده غذایی گرم مثل دارچین یا گلاب و عسل به لیوان شیر خود اضافه کنند.
آیا با داشتن طبع گرم میتوان شیر خورد؟
معمولا افرادی که طبع گرم دارند برای نوشیدن شیر خالص و تازه مشکل خاصی ندارند. البته اگر طبع فرد گرم است بد نیست که شیر را همراه با شکر یا قند مصرف کنند.
منابع:
نظر خود را بنویسید