کفیر یک نوشیدنی تخمیری، حاصل از شیر و دانههای کفیر است که خاستگاه آن به کوههای قفقاز در روسیه برمیگردد و دارای عطر و طعم دلپذیری است.
کفیر اولین بار توسط چوپانان عشایر قفقازی کشف شد. شیر تازهای که در ظرف چرمی خود حمل میکردند، بعد از مدتی خود به خود تخمیر شده بود و نوعی نوشیدنی خوشطعم بهوجود آورده بود.
کفیر برگرفته از کلمه (کِیف) است که در زبان ترکی، معنی خوشی و لذت دارد. از کفیر نوعی دوغ تهیه میشود که برای تقویت سیستم ایمنی و سیستم گوارشی بسیار مفید است.
اگر درباره فواید این نوشیدنی شگفتانگیز کنجکاو هستید، حتما در این مقاله ما را همراهی کنید.
نوشیدنی کفیر از تخمیر دانهها بهدست میآید، اما این دانهها نه بر روی گیاهان میرویند، نه نوعی غله و نه چیزی شبیه به دانه هستند. دانههای کفیر نوعی قارچ هستند که از مخمرها و باکتریها بهوجود میآیند.
آنها بلورهای کروی شکل و کوچکی هستند که شفاف، سفید رنگ، ژلهای و شبیه تکهای از گلم کلم بهنظر میرسند. نوشیدنی کفیر را هم میتوان با استفاده از شیرهای لبنی مانند شیر گاو و گوسفند بهدست آورد و هم با استفاده از شیرهای گیاهی مانند شیر نارگیل یا شیر بادام تهیه کرد.
پیشنهاد میکنیم حتما مقاله خواص دوغ کفیر را بخوانید و با آن بیشتر آشنا شوید.
کفیر یک پروبیوتیک قوی است، زیرا مقدار زیادی مخمر و باکتری مفید دارد. برای همین در بهبود عملکرد سیستم ایمنی، مبارزه با سرطان و بهطور کلی سلامت گوارش بسیار تاثیرگذار است.
قارچ کفیر با تنظیم باکتریهای داخل دستگاه گوارش و کبد به سلامت آنها کمک میکند. از دیگر خواص قارچ کفیر این است که عوارض آلرژی را بهطور قابل توجهی کاهش میدهد و در سلامت پوست موثر است.
نوشیدنی که بر پایه کفیر است، از بیماریهای قلبی پیشگیری میکند. همچنین کفیر میتواند به کنترل بیماری دیابت و اضافه وزن کمک کند. در ادامه تاثیر کفیر را بر قسمتهای مختلف بدن بررسی میکنیم.
شما میتوانید به مقاله طرز تهیه دوغ مراجعه کنید و با روش تهیه دوغ کفیر آشنا شوید.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، کفیر یک پروبیوتیک است. پروبیوتیکها، میکروارگانیسمهایی هستند که اگر به اندازه کافی مورد استفاده قرار بگیرند، اثرات مطلوبی بر سیستم گوارش میگذارند.
پروبیوتیکها با ساکن شدن در دستگاه گوارش، باعث مهار رشد باکتریهای بیماریزا میشوند. بنابراین تعادل میکروبی روده را تنظیم میکنند و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشوند.
از دیگر اثرات مفید کفیر میتوان به تاثیر شگفتانگیز آن در بهبود بیماری سندرم روده تحریکپذیر اشاره کرد. سندرم روده تحریکپذیر(IBS) بیماری مزمنی است که تحریکهای روانی مثل استرس و اضطراب آن را تشدید میکند. این بیماری علائمی همچون درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست دارد و اختلال شایعی است.
تحقیقات بسیاری نشان داده که مصرف کفیر در مقایسه با داروهای شیمیایی باعث بهبودی قابل توجهی در علائم بیماری سندروم روده تحریکپذیر میشود. همچنین کفیر، در بهبود بیماری التهاب روده نیز بسیار موثر است و برای پیشگیری و رفع اسهال نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از نوشیدنیهای مفید برای سیستم گوارشی، شربت خوشطعم تخمشربتی است. در مقاله خواص تخم شربتی با فواید آن بهطور مفصل آشنا شوید.
معده اصلیترین قسمت دستگاه گوارش است. باکتریهای مفید موجود در نوشیدنی کفیر بر روی غذایی که وارد معده میشود، تاثیر میگذارند و به هضم غذا کمک میکنند.
باکتریهای مفید نوشیدنی کفیر از بروز مشکلات گوارشی ناشی از هضم ناقص غذا جلوگیری میکنند. بنابراین میتوانید از نوشیدنی کفیر در کنار وعده غذایی خود استفاده کنید. دوغ کفیر به مراتب سالمتر از نوشیدنیهای قنددار است.
برخی افراد به لاکتوز موجود در لبنیات حساسیت دارند و سیستم گوارشی آنها قادر به هضم لاکتوز نیست. ترکیبات فعال در نوشیدنی کفیر میتواند لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل و هضم آن را برای این افراد آسانتر کند.
نوشیدن دوغ کفیر از بروز زخم معده پیشگیری میکند. در مقاله بهترین دمنوش برای زخم معده با انواع نوشیدنی گرم برای این بیماری آشنا شوید.
بیماری کبد چرب زمانی رخ میدهد که کبد شما بهطور غیرطبیعی چربی زیادی را در خودش ذخیره کند. کبد چرب اگر درمان نشود، باعث بروز التهاب کبد، ایجاد زخم، نارسایی کبد و حتی بروز سرطان کبد میشود.
آنزیمهای شیمیایی موجود در نوشیدنی کفیر باعث کاهش اثرات التهابی و سایر علائم بیماری کبد چرب میشوند. نوشیدنی کفیر همچنین سرشار از ویتامین کا و گروه ویتامینهای ب است و با تقویت سیستم ایمنی بدن از بروز مشکلات کبد جلوگیری میکند.
اگر شما مبتلا به بیماری کبد چرب هستید، آشنایی با خواص آبغوره برای کبد چرب برای شما مفید خواهد بود.
کفیر، علاوه بر اینکه یک نوشیدنی سالم و سرشار از انواع ویتامینها است، پروبیوتیک موجود در آن، باعث تعادل باکتریهای مفید در پوست شما میشود.
نوشیدن دوغ کفیر از تجمع سلولهای مرده در منافذ پوست جلوگیری میکند. نوشیدنی کفیر، تاثیر ضدالتهابی دارد و میتواند مشکلات پوستی مانند آکنه و جوش را کنترل کند.
یکی از تاثیرات باکتریهای مفید در کفیر، کنترل علائم آلرژی و حساسیت است. به همین دلیل به کسانی که دچار خشکی یا حساسیت پوستی هستند، توصیه میشود.
یکی دیگر از نوشیدنیهای سنتی و مفید برای سلامت پوست، شربت خاکشیر است. حتما مقاله خواص خاکشیر برای پوست را بخوانید تا با اثر آن بیشتر آشنا شوید.
باکتریهای نوشیدنی کفیر، خاصیت ضددیابتی هم دارند. پروبیوتیک موجود در کفیر بر کنترل سطح گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت موثر است.
طبق آزمایشی که محققان بر روی 60 بیمار دیابتی 35 تا 60 سال انجام دادند، مشخص شد که نوشیدن دوغ کفیر بر کنترل قند خون موثر است. بیمارانی که به مدت 8 هفته روزانه یک لیوان دوغ کفیر نوشیدند، نمونههای آزمایش خون آنها کاهش قابل توجه سطح قند خون را نشان داد.
افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، میتوانند مقاله چه آبمیوهای برای دیابت خوب است را بخوانند.
اگر در رژیم غذایی خود، نوشیدنی کمچرب کفیر داشته باشید، میتواند به کاهش وزن شما کمک کند. کفیر سرشار از پروتئین است. به شما کمک میکند برای مدت طولانی احساس سیری کنید و اشتهای شما را برای مصرف غذاهای چرب و شیرین کم میکند.
تحقیقات نشان میدهد، پروبیوتیک موجود در کفیر بر دستگاه گوارش تاثیر میگذارد و سوخت وساز بدن را بالا میبرد. بنابراین، نوشیدن کفیر مانع از یبوست میشود. همانطور که میدانید بهبود عملکرد سیستم گوارشی در کاهش وزن شما موثر است.
توجه داشته باشید که مهمترین اقدام برای لاغری، کاهش میزان کالری دریافتی در روز و افزایش تحرک است. بنابراین، نوشیدن کفیر به تنهایی معجزه لاغری نیست، اما در کنار تغییر برنامه غذایی موثر است.
یکی از بهترین نوشیدنیها در برنامه رژیم لاغری، آب است. نوشیدن آب هر روز بلافاصله بعد از بیدارشدن تاثیر زیادی بر کاهش وزن دارد. مقاله فواید آب ناشتا برای بدن را بخوانید و با تاثیرات آن بیشتر آشنا شوید.
کمخونی و کمبود فولیک اسید، از مشکلات شایع در بین خانمهای باردار است. مخمرها و باکتریهای موجود در کفیر با تولید فولیک اسید، از بروز کمخونی در مادر و جنین پیشگیری میکند.
نوشیدنی کفیر سرشار از ویتامینهای ب، نیاسین و پیردوکسین است. کفیر همچنین حاوی مقادیر زیادی فیبر و کلسیم است که برای خانمهای باردار بسیار مفید هستند.
از دیگر مشکلات افراد باردار، بالا بودن فشار خون است. دوغ کفیر با داشتن باکتریهای مفید بر رگهای عروقی تاثیر میگذارد و فشار خون را تنظیم میکند. مصرف مواد لبنی دارای پروبیوتیک نه تنها در دوران بارداری، بلکه برای دوره شیردهی نیز بسیار توصیه میشود.
شما میتوانید، دو ماه قبل از بارداری و بعد از آن در طول دوران شیردهی در برنامه غذایی خود از لبنیات پروبیوتیک مانند نوشیدنی کفیر استفاده کنید. لازم به یادآوری است که در مورد مصرف آن حتما نظر پزشک خود را جویا شوید.
تغذیه مناسب در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین بسیار حیاتی است. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین نوشیدنی در دوران بارداری را بخوانید.
نوشیدنی کفیر برای بیشتر افراد بزرگسال ایمن و سالم است و عوارض خاصی ندارد. بهدلیل اینکه کفیر حاوی باکتریهای زنده و مخمر است، ممکن است در برخی از افراد باعث بروز حساسیت شود.
سیستم ایمنی بدن همواره برای جلوگیری از بروز عفونت، میزان باکتریها را در بدن کنترل میکند. بنابراین کسانیکه دارای ضعف سیستم ایمنی هستند، بهتر است بدون مشورت پزشک، کفیر مصرف نکنند.
درمورد مبتلایان به بیماری ایدز یا افرادی که تحت شیمیدرمانی هستند هم نگرانی وجود دارد، زیرا باکتریهای کفیر ممکن است عوارضی برای آنها داشته باشد.
کفیر یک ابَر نوشیدنی طبیعی است و مصرف مداوم آن باعث بهبود سلامت و افزایش طول عمر میشود. نوشیدنی کفیر سرشار از باکتریهای زنده و مفیدی است که در بهبود عملکرد سیستم گوارشی موثر است. این نوشیدنی باعث کاهش علائم آلرژی و حساسیت میشود.
نوشیدن دوغ کفیر به خانمهای باردار توصیه میشود و در کاهش وزن هم موثر است. افرادی که مبتلا به بیماری خاص هستند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند، نباید بدون مشورت با پزشک نوشیدنی کفیر بنوشند.
کفیر برای دیابت مفید است؟
بله. باکتریهای موجود در کفیر بر کنترل سطح گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت بسیار موثر هستند.
کفیر برای چه افرادی مضر است؟
نوشیدنی کفیر برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند مبتلایان به ایدز و سرطان مضر است.
کفیر چه اثری بر لاغری دارد؟
نوشیدنی کفیر سرشار از پروتئین است که باعث ایجاد سیری به مدت طولانی، بهبود یبوست و کمک به لاغری میشود.