شاید اگر چند سال پیش به شما پیشنهاد میدادیم که بیایید تا طرز تهیه آب توت فرنگی را یاد بگیرید، به شدت مخالفت میکردید! زیرا قبلا توت فرنگی یک میوه لوکس بود که به میزانی کم (اصطلاحا نوچه) در بازار موجود میشد و سریع هم تمام میشد. به همین دلیل بود که خیلیها حتی دلشان نمیآمد که از توت فرنگی برای درست کردن مربای توت فرنگی یا شربت توت فرنگی استفاده کنند، زیرا دوست داشتند که خود توت فرنگی تازه را بچشند و اساسا آنقدری توت فرنگی موجود نبود که پس از خوردن به عنوان میوه، برای آبمیوهگیری و تهیه شربت و مربا و… هم اضافه بیاید.
اما چند سالی است که با اضافه شدن توت فرنگی گلخانهای و کشت وسیعتر این میوه، نهتنها مقدار توت فرنگی در بازار خیلی بیشتر شده است. بلکه عرضه آن از حوالی بهار تقریبا به ۳ فصل دیگر هم ادامه پیدا کرده است، تا بشود به نوعی این میوه، البته نوع گلخانهایاش را یک میوه چهارفصل به حساب بیاوریم.
ولی در هرصورت نفعی که از این همه ماجرا میشود برد را خلاصه کنیم. آب توت فرنگی یکی از خوشمزهترین آبمیوههایی است که میتوانید بنوشید. بنابراین اگر نوشیدنیهای خنک و طبیعی و سالم جزو خوراکیهای محبوبتان هستند، مصرف این نوشیدنی را از دست ندهید. برای طرز تهیه آب توت فرنگی تنها به یک مخلوط کن خانگی نیاز خواهید داشت. پس حتی نیاز به رفتن به کافه و آبمیوه فروشی یا صرف هزینه بالا هم نخواهید داشت. کافی است که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
اینکه ندانید توت فرنگی چیست؟ میتواند یکی از عجیبترین سوالات امروزه باشد. زیرا این میوه حتی در دور و درازترین کشورهای دنیا نیز به راحتی یافت میشود و یا حتی کشت خود آن کشور است. اما بیایید تا قبل از رسیدن به طرز تهیه آب توت فرنگی، اطلاعات بیشتری راجع به توت فرنگی به دست بیاوریم.
میوه توت فرنگی از نظر علمی یک میوه نهاندانه، از تیره گل سرخیان محسوب میشود. این میوه معمولا برای رشد خوب به آب و هوایی معتدل و خاکی اسیدی و با بستری غنی از گیاخاک احتیاج خواهد داشت. البته این میوه و به خصوص گل (شکوفه آن) به شدت در برابر سرما حساس هستند. اما طعم و مزه این میوه با سرما تغییری نخواهد کرد. در ضمن همه این توضیحات راجع به کشت کلاسیک توت فرنگی و یا رشد خودرو و وحشی توت فرنگی است، زیرا اکثر تولیدات امروزه توت فرنگی به کشت گلخانهای مربوط میشود.
حتی در سالهای اخیر، کشت گلخانهای نیز دارد رو به محاق میرود. شیوه جدیدی به نام هیدروپونیک (کشت در آب) برای کاشت و برداشت توت فرنگی پیدا شده است. در این روش اصلا گیاه توت فرنگی در خاک کاشته نمیشود. بلکه مواد مغذی به وسیله آب به آن رسانده میشود تا به خوبی رشد کند. خوبی این روش، قابل کنترل بودن شرایط و بازدهی بالاتر و پایین آمدن محصول فاسد است. اما بدی این روش این است که توت فرنگی در حالت عادی با تنشهای موجود در طبیعت حاوی عطر و طعم وحشی خود میشود. پس اگر توت فرنگیای خوردید و دیدید که عطر و طعم زیادی ندارد، احتمالا هیدروپونیک (پرورشی) بوده است!
البته این گونه توت فرنگیها در برخی از نوشیدنیها خیلی هم مناسب هستند و هیچ مشکلی پدید نمیآورند؛ مانند طرز تهیه شیک توت فرنگی!
بسیاری از محققان صنعت غذا و نوشیدنی معتقدند که گیاه توت فرنگی هزاران سال پیشینه دارد. این گیاه به گفته مورخان، درحدود سال 200 قبل از میلاد مسیح کشف شده است. البته رومیها میوه توت فرنگی را صرفا برای مقاصد دارویی به کار میبردهاند. ما هم درمورد خواص دارویی در انتهای طرز تهیه آب توت فرنگی صحبت خواهیم کرد! از این نوع توت فرنگی البته خیلی سند و اطلاعات خاصی در تاریخ خوراکی جهان موجود نیست.
توت فرنگی محبوبی که خیلی مشهور است، توت فرنگی وحشی است که در قرن 14 میلادی در کشور فرانسه پیدا میشود. فرانسویها این توت فرنگی را از جنگل به زمینهای کشاورزی برده و به یک گیاه اهلی تبدیل میکنند. نام این گیاه نیز از همان دوران میآید. زیرا بوتههای توت فرنگی با پوشال و کاه (به زبان انگلیسی: Strow) پوشانده میشدند. به همین دلیل اسم میوه گذاشته شد: Strawberry!
اما توت فرنگی که امروزه در کل دنیا کشت و مصرف میشود، میوهای آمریکایی محسوب میشود. این میوه حاصل تغییر ژنتیکی و پیوند دو نوع توت فرنگی درحدود 200 سال پیش در کشور ایالات متحده محسوب میشود.
توت فرنگی از زمان قاجاریه (اواسط دوران) وارد ایران شده است. اتابک اعظم (صدراعظم یا همان نخست وزیر مملکت) این میوه را وارد ایران کرده است. به همین دلیل تا مدتها به توت فرنگی گفته میشد: اتابکی!
به هرحال از همان 200 سال پیش که توت فرنگی امروزی محبوب شد، انسان انواع روشها را غیر از خوردن توت فرنگی خالی به کار بست. یکی از محبوبترین روشهای سرو توت فرنگی، بستنی توت فرنگی است. البته ما هم قبلا در مطلبی مجزا برایتان طرز تهیه بستنی توت فرنگی در خانه را آموزش داده بودیم.
قبل از هرچیزی برای اینکه خوب روشن شوید، یادآوری کنیم که دستور فعلی، دستور تهیه یک آبمیوه محسوب میشود. درواقع منظورمان از آب توت فرنگی، اصلا شربت توت فرنگی نیست! اگرچه که آن روش هم دو فرآورده متفاوت به شما خواهد داد و شیوه جالبی به حساب خواهد آمد. تفاوت تهیه آب توت فرنگی با شربت توت فرنگی در این مسائل است:
به هرحال برای طرز تهیه آب توت فرنگی به مواد اولیه زیر احتیاج خواهیم داشت.
توت فرنگی سالم و رسیده | 1 پیمانه (۱ لیوان دسته دار فرانسوی) |
آب لیموی ترش تازه | 1 قاشق غذاخوری |
شکر سفید | بین 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
آب سرد | 1 پیمانه |
عصاره وانیل | 1 قاشق مرباخوری |
حالا اگر موافق هستید، بیایید تا مراحل تهیه آب توت فرنگی را با هم مرور کنیم.
مرحله اول: یک مرحله که معمولا از آن یاد نمیشود، این است که سعی کنید بهترین توت فرنگی بازار را برای این نوشیدنی تهیه کنید. زیرا برخلاف سایر نوشیدنیهای توت فرنگی، مثلا طرز تهیه معجون توت فرنگی و موز، این نوشیدنی به طعم، عطر و رنگ خود توت فرنگی خیلی وابسته است. بنابراین توت فرنگیهای شما باید کاملا سرخ، سالم، رسیده، غیرلهیده و خوشعطر و ترش و شیرین باشند.
مرحله دوم: توت فرنگیها را با آب سرد بشویید. پس از شستن رویه میوه، دوباره یک تشت را پر از آب سرد کنید و توت فرنگیها را درونش بریزید. حالا یک ساعت به توت فرنگی فرصت دهید. این کار هم بافت توت فرنگی را آماده تهیه نوشیدنی میکند و هم برای سلامتی شما ضروری است. زیرا بافت اسفنجی میوه توت فرنگی، ممکن است که شن و خاکه کثیف یا بیماری و آفت ریزی را در خودش جای داده باشد که به این وسیله از آن خارج خواهد شد.
مرحله سوم: حالا توت فرنگیها را از آب درآورده و در آبکش بگذارید تا خشک شوند.
مرحله چهارم: یک تخته کار بردارید و سربرگ توت فرنگیها را بکنید. سپس توت فرنگیهای بزرگ را به دو سه قسمت چاقو بزنید. توت فرنگیهای کوچک را درسته نگه دارید.
مرحله پنجم: حالا یک کاسه گود بردارید و توت فرنگیها را داخلش بریزید. شکر سفید و عصاره وانیل را روی میوه بریزید. سپس بدون قاشق یا جسم خارجی، آنها را هم بزنید. میتوانید یا با دست این کار را کنید و یا با تکاندادن کاسه. اما این مرحله برای اینکه توت فرنگی خوشمزهتر شود، حتما نیاز است. مقدار شکر را بنا به شیرینی توت فرنگی (با تست دو سه دانه) انتخاب کنید. ضمنا شکر سفید و عصاره وانیل، غیرقابل جایگزین هستند و باید به همین شکل استفاده شوند. مثلا نمی توان از پودر وانیل یا شکر قهوهای استفاده کنید. حالا کاسه را به مدت ۲ساعت در یخچال قرار دهید.
مرحله ششم: ظرف را از یخچال دربیاورید و محتویات را به طور کامل در مخلوط کن بریزید. ممکن است توت فرنگیها آب انداخته باشند؛ آن آب را هم اضافه کنید که اتفاقا خیلی خوشمزه است. حالا آب لیمو ترش تازه و آب سرد آشامیدنی را هم اضافه کنید. ابتدا چند پالس مجزا مخلوط کن را روشن کرده و سپس به صورت متوالی تا 30 ثانیه آن را هم بزنید. مخلوط یکدست که به دست آمد، چرخش را قطع کنید.
مرحله هفتم: میتوانید در این مرحله دوباره آب توت فرنگی را بچشید و اگر نیاز شد، شکر یا آب لیمو ترش اضافه کنید. ضمنا اگر توت فرنگی شما اصلا عطر نداشت، میشود مقداری زست لیمو (صرفا قسمت زرد بیرونی پوست که سفیدی داخل را ندارد و تلخ نیست) را با زستگیر یا چاقوی تیز ببرید، یا حتی رنده کنید و در مخلوط کن بریزید.
مرحله هشتم: یک لیوان بلند برداشته و آب توت فرنگی را داخل آن سرو کنید.
راستی، ما چند نوع دیگر از طرز تهیه آب توت فرنگی را هم قبلا در مطلب طرز تهیه نوشیدنی توت فرنگی به شما آموزش داده بودیم. اگرچه که یک راه دیگر برای طرز تهیه آب توت فرنگی نیز مخلوط کردن توت فرنگی خالص (بدون شکر و وانیل و لیمو) در مخلوط کن است.
ارزش غذایی آب توت فرنگی و مواد مغذی آن به شرح زیر است (در مقدار 100 گرم آب توت فرنگی خالص محاسبه شده است):
کالری | 33 کیلو کالری |
آب | 91 گرم |
کربوهیدرات | 7.7 گرم |
پروتئین | 0.7 گرم |
فیبر | 2 گرم |
چربی | 0.3 گرم |
قند | 4.9 گرم |
همانطور که میبینید در تمامی شاخصها، توت فرنگی خیلی سالم به نظر میرسد. به همین دلیل است که غیر از لذت بردن، برای رژیم گرفتن نیز میتوانید از آب توت فرنگی استفاده کنید. اگرچه که انواع دیگر نوشیدنی توت فرنگی، مانند موهیتو توت فرنگی نیز هم جالب بوده و هم میزان خواص این میوه را بالا خواهند برد. راجع به خواص این میوه جذاب و آبمیوه آن در بخش بعدی صحبت خواهیم کرد.
خواص آب توت فرنگی بسیار زیاد است. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم داشت:
برخی آب توت فرنگی را دوست ندارند. یکی به دلیل لطافت زیاد که باعث میشود این آبمیوه خیلی آبکی باشد. دوم به دلیل اینکه برخی از توت فرنگیها پرورشی هستند و مزه جالبی در آبگیری نخواهند داد. به همین دلایل شما میتوانید به جای طرز تهیه آبمیوه توت فرنگی، اسموتی توت فرنگی را دنبال کنید.
در طرز تهیه اسموتی توت فرنگی که قبلا برایتان آموزش دادهایم، میشود از مواد مختلفی مانند ماست، خامه همزده، موز، کیوی و… برای ترکیب با بافت و مزه توت فرنگی بهره برد.
امیدواریم که از مطالعه مطلب حاضر به اندازه کافی لذت برده باشید. همانطور که دیدید، طرز تهیه آب توت فرنگی بسیار ساده و دلچسب است. پس از این به بعد میتوانید در کنار نوش جان کردن خود توت فرنگی، آبمیوه آن را نیز بنوشید. خصوصا این آبمیوه در کنار کیکهای شکلاتی برای تعدیل و تعویض مزه دهان و طعم، بسیار جالب خواهد بود. و درآخر، مطمئنیم اگر این آبمیوه را برای کودکتان تهیه کنید، عاشق آن خواهد شد. گوارای وجودتان!
آیا میشود در طرز تهیه آب توت فرنگی از ادویه استفاده کرد؟
به صورت خشک، خیلی جالب نخواهد شد، اما برخی از مواد دارای عطر و طعم قوی مانند زنجبیل را میتوانید به مقدار کم استفاده کنید. زنجبیل با توت فرنگی سازگار خواهد بود.
آیا میشود در طرز تهیه اسموتی توت فرنگی از عسل استفاده کرد؟
مشکلی وجود ندارد، اما باید ببینید ذائقه خودتان چیست و آیا از این ترکیب لذت خواهید برد یا اینکه برایتان دلچسب نمیشود. پس میتوانید یک بار امتحان کنید.
آیا آب توت فرنگی به صاف کردن نیاز ندارد؟
خیر. مرحله صاف کردن در آبمیوهگیری مربوط به میوههایی است که پالپ زیاد دارند. توت فرنگی اکثرش از آب تشکیل شده و خودبهخود آبمیوه صافی به ما تحویل خواهد داد.
نظر خود را بنویسید