شاید شما هم یکی از علاقمندان دیوانهوار نوشیدنیهای گازدار باشید؛ نوشیدنی پرتقالی و نوشیدنی کولا که در کشور ما به نام نوشابه شناخته شده هستند و البته امروزه انواع دیگری هم دارند. اما معمولا این دو نوع، مشهورترین آنها به شمار میآیند. اگر هم خودتان شیفته این نوع نوشیدنیها نباشید، احتمالا یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان عاشق این نوشیدنیها باشد. به طور معمول و طبق تجربه، در هرجمعی حداقل یکی دو نفر پیدا میشوند که ازبس این نوشیدنیها را دوست دارند، روزانه چند لیوان از آنها را ننوشند، به اصطلاح شبشان صبح نخواهد شد! بعضا این افراد، خودشان هم از ضررهای افراط در نوشیدنی گازدار باخبر هستند، اما نمیتوانند جلوی مصرف این نوشیدنیها را بگیرند!
آیا دوست دارید کاری کنید که مصرف نوشابه خودتان یا نزدیکانتان پایین بیاید؟ پس طرز تهیه نوشیدنی با سودا را یاد بگیرید.
درواقع اگر از این افراد راجع به علاقه به نوشیدنی گازدار بپرسید، به صورت ناخودآگاه بیان میکنند که بیش از آن که به خاطر طعم، عاشق این نوشیدنیها باشند، از بافت و گاز جالب این نوشیدنیها خوششان میآید. پس شما میتوانید با یادگیری طرز تهیه نوشیدنی با سودا، از طعمدهندههای طبیعی برای مخلوط کردن با سودا استفاده کنید. نتیجه این میشود که بتوانید هزار و یک مدل نوشیدنی جذاب و خلاقانه تولید کنید.
ما در این مطلب قرار است که نوشیدنیهای خنکی را به شما آموزش دهیم که با سودا تهیه میشوند. همچنین هرکدام از این نوشیدنیها به صورت مستقل میتوانند در فصل گرم سال سرو شوند و نوشیدنی کافی شاپی به شمار میآیند. پس حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
اول از همه بیایید تا ببینیم که سودا چیست؟ دراصل همه نوشابههایی که در بازار میبینید، حاصل ترکیب رنگ خوراکی و طعمدهنده به سودا هستند. سودا که به نامهای آب کربناته و آب گازدار نیز شناخته میشود، آب آشامیدنی است که کربن دی اکسید با فشار زیاد در آن حل شده باشد.
البته ما ایرانیان از حالت پایه سودا خیلی کم استفاده میکنیم. در ایران غیر از نوشابه، صرفا در نوشیدنیهای کافی شاپی از سودا استفاده میشود. اما در نقاط دیگر جهان، سودا پایهای است که با انواع سیروپها، آبمیوههای طبیعی و حتی نوشیدنیهای الکلی ترکیب میشود. ما مورد آخر، یعنی الکل که به واسطه شرع مقدس، حرام است را کنار خواهیم گذاشت. اما سعی میکنیم تا چند نوشیدنی خنک و خوب با ترکیب سودا به شما آموزش دهیم. البته باید دقت داشته باشید که سودا به تنهایی هم خیلی مفید نیست و افراط در مصرف آن میتواند باعث پوکی استخوان بشود، زیرا کربنات داخل آن باعث اسیدی شدن بدن خواهد شد. ما قبلا در مطلب آب معدنی گازدار چیست؟ به این مطالب پرداختهایم.
ضمنا اگر به سودا علاقمند شدهاید، باید بدانید که این مایع خوراکی، کاربردهای دیگری نیز دارد. البته برخی از این کاربردها به موضوع مجله ما خیلی مربوط نیست. برای مثال از سودا در صنعت مرغ سوخاری (و پیاز و قارچ سوخاری) استفاده میشود. این کاربرد در درست کردن بنیه (مایع خمیری جهت کاور سوخاری) است، زیرا هنگام سرخ کردن، سودا باد تولید میکند و لایه سوخاری را پفکی و ترد خواهد کرد. این فرآیند تخمیری یکی از مهمترین جنبههای کاربردی دیگر سودا محسوب میشود. بنا بر اطلاعات، هرسال بیش از 50 میلیارد دلار سودا خرید و فروش میشود که نشاندهنده اهمیت این نوشیدنی در جهان است. حالا دیگر بیایید تا سراغ انواع طرز تهیه نوشیدنی با سودا برویم.
مواد لازم برای ۶ نفر:
شکر | ۳/۴ پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی) |
آب آشامیدنی | ۲ پیمانه |
برگ ریحان تازه | ۳ پیمانه (بدون فشار پر شود) |
آب گازدار | ۱ پیمانه |
یخ خرد شده | به میزان دلخواه شما |
برش لیموی ترش تازه | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: برای تهیه نوشیدنی موهیتو با سودا، ابتدا آب آشامیدنی و شکر را درون یک قابلمه ریخته و روی حرارت متوسط قرار میدهیم. دقت کنید که اشتباهی آب گازدار را حرارت ندهید؛ زیرا سودایتان از بین خواهد رفت! کمی هم میزنیم تا شکر کاملا حل شود. سپس نصف برگهای ریحان را در هاون ریخته و میکوبیم تا عصاره پس بدهند و عطرشان آزاد شود. این برگهای ریحان را به مخلوط آب و شکر اضافه میکنیم تا شهد ما عطر بگیرد. سپس وقتی به غلظت مناسب رسیدیم، زیر قابلمه را خاموش کرده و شهد را از صافی عبور میدهیم. شربت را داخل یخچال میگذاریم تا به خوبی خنک شود.
مرحله دوم: به میزانی که دوست دارید، داخل یک پارچ را از قطعات یخ پر کنید. باقی ریحانها را هم درون پارچ بریزید. سپس با یک گوشت کوب چوبی یا ملاقه آنها را کمی له کنید تا دوباره عطر آزاد کنند. شربتی که آماده کردیم را به همراه آب گازدار در پارچ بریزید و کمی هم بزنید. هم زدن زیاد باعث از بین رفتن گاز خواهد شد. حالا در هر لیوان از این این نوشیدنی موهیتو پر کرده و لبه لیوان را با یک برش لیمو ترش تزئین کنید. ضمنا بهتر است که برای سرو از لیوانی با حجم زیاد و ارتفاع بالا استفاده کنید.
البته دقت داشته باشید که این تنها یکی از رسپیهای بیشمار تهیه موهیتو محسوب میشود. ما پیشتر در مطلب موهیتو، نوشیدنی بهشتی از سرزمین کوبا، انواع دیگری از این نوشیدنی جذاب را برایتان آموزش داده بودیم.
مواد لازم برای تهیه سانگریا (برای مصرف 6 نفر):
آب آشامیدنی | نصف پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی) |
شکر | ۱/۴ پیمانه |
آب انگور سفید | نصف پیمانه |
آب انار | ۱ پیمانه |
آب پرتقال | نصف پیمانه |
سودا | ۱ پیمانه |
چوب دارچین | ۳ قطعه کوچک |
چای کیسهای | ۱ عدد |
زنجبیل تازه | ۱ برش به اندازه دو بند انگشت |
میخک | ۱ قاشق چای خوری |
پرتقال و لیمو ترش تازه حلقه حلقه شده | از هرکدام ۱ عدد |
مرحله اول: برای طرز تهیه نوشیدنی با سودا حاضر نیاز داریم که ۲ قطعه از دارچینها را به همراه شکر و آب آشامیدنی و زنجبیل و میخک در قابلمه بریزیم و روی حرارت متوسط بگذاریم. حالا اجازه میدهیم تا مخلوط به جوش برسد. وقتی که شروع به جوشیدن کرد، حرارتش را به کمترین حالت ممکن تغییر میدهیم و اجازه میدهیم تا 15 دقیقه به صورت آرام، اصطلاحا فقط قل بزند.
مرحله دوم: سپس زیر قابلمه را خاموش میکنیم و چای کیسهای را درونش میگذاریم و دربش را میبندیم تا چای دم بکشد و عطر و طعمش را منتقل کند. پس از چند دقیقه مخلوط را از صافی رد میکنیم تا به یک شربت زلال برسیم. اجازه میدهیم تا کمی سرد شود و سپس درون یخچال میگذاریم.
مرحله سوم: شربت را از یخچال بیرون آورده و درون یک پارچ میریزیم. سپس باقی مواد اعم از آبمیوهها و همچنین حلقههای پرتقال و لیمو را درونش میریزیم. آب گازدار را هم اضافه میکنیم و خیلی کم هم میزنیم.
تبریک! شما یک جور کوکتل خوشمزه به نام کوکتل سانگریا آماده کردید. برای اینکه با سایر کوکتلها آشنا شوید، میتوانید مطلب طرز تهیه کوکتلهای خنک تابستانه را مطالعه کنید.
یک طرز تهیه نوشیدنی با سودا خوشمزه و بینظیر برای تابستان، اسلوشی هندوانه است! این نوشیدنی برای 6 نفر به مواد لازم زیر احتیاج خواهد داشت:
هندوانه منجمدشده | ۶ پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی) |
زست لیموی ترش تازه و تمیز | نصف قاشق چای خوری |
آب گازدار یا همان سودا | ۳ پیمانه |
مرحله اول: تهیه اسلوشی هندوانه خیلی ساده است. باید ابتدا هندوانهها را پوست گرفته و داخل فریزر بگذارید تا کاملا منجمد شوند.
مرحله دوم: پوست لیمو ترش را بعد از شسته شدن لیمو و خشک کردنش با زستگیر بگیرید. دقت کنید که قسمت میانی و سفید پوست را نگیرید، زیرا نوشیدنی را تلخ خواهد کرد.
مرحله سوم: همه مواد را در ۳ مرحله داخل مخلوط کن بریزید و چند پالس فشار دهید تا پوره شوند. در هر مرحله ۳/۱ از مواد را بریزید. پس از اینکه مواد به خوبی یکدست شدند، اسلوشی را داخل لیوان پایه بلند بریزید و سرو کنید.
ضمنا اگر با واژه اسلوشی آشنا نیستید و برایتان سوال شده است، باید بدانید که اسلوشی دراصل یک نوع اسموتی است. با این تفاوت که اسموتی از ترکیب میوه و یخ که یکدست شود به دست میآید. اما اسلوشی، یخ ندارد و از میوه منجمدی که پوره شود به دست میآید. طرز تهیه انواع اسموتی را میتوانید در مجله عالیس پیدا کنید؛ برای مثال طرز تهیه اسموتی سان شاین.
اگر نمیدانید، بدانید که لیموناد را میشود با خیلی از میوههای دیگر ترکیب کرده و به لیموناد طعمدار دست یافت. یکی از این میوهها، توت فرنگی است که به خوبی با طعم لیموناد جور در خواهد آمد. مواد لازم برای تهیه لیموناد توت فرنگی (برای ۶ نفر) به شرح زیر است:
آب لیموی ترش تازه | ۱/۳ پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی) |
شکر | ۱/۴ پیمانه |
توت فرنگی خرد شده | نصف پیمانه |
ریحان خرد شده | ۱ قاشق غذاخوری |
آب گازدار یا همان سودا | نیم لیتر |
یخ | به میزان لازم |
مرحله اول: همه مواد (به جز آب گازدار) را به همراه کمی یخ در مخلوط کن ریخته و چند پالس بزنید تا یکدست شوند. نتیجه باید کاملا یکدست و رقیق باشد.
مرحله دوم: حالا برگ ریحان را هم درون مخلوط کن بریزید و چند پالس دیگر بزنید تا کاملا یکدست شود. دقت داشته باشید که استفاده از برگ ریحان کاملا ابتکاری است.
مرحله سوم: حالا از این مخلوط در هر لیوان ریخته و با سودا کمی مخلوط کنید.
ضمنا اگر از این لیموناد طعمدار خوشتان نیامد و دنبال لیموناد کلاسیک بودید، میتوانید طرز تهیه لیموناد که قبلا آماده کردهایم را مطالعه کنید.
پانچ هلو نیز یکی دیگر از نوشیدنیهای جذابی است که میشود با سودا تهیه کرد. مواد لازم برای تهیه پانچ هلو (برای ۴ نفر) عبارت است از:
هلوی نرم و رسیده | ۲ عدد |
آب آشامیدنی | ۱ لیوان دسته دار فرانسوی |
آب لیموی ترش تازه | ۲ قاشق غذاخوری |
آب گازدار یا همان سودا | ۷۰۰ میلی لیتر |
شکر | بنا به ذائقه شما |
مرحله اول: پوست هلوها را با دقت بگیرید. سپس آنها را به قطعات نگینی خرد کنید.
مرحله دوم: حالا هلوها را به همراه شکر و آب و آب لیمو ترش تازه در مخلوط کن ریخته و به خوبی مخلوط کنید تا یکدست شود.
مرحله سوم: پانچ را درون لیوانها تقسیم کنید و مقداری فضای خالی بگذارید. سپس آن فضا را با آب گازدار پر کنید. میتوانید پانچ را با یک برش هلالی از خود میوه هلو تزئین کنید.
ضمنا اگر از اینگونه اصطلاحات کافی شاپی، مثل پانچ و… سر در نمیآورید، مطلب اصطلاحات کافی شاپی را نگاهی بیندازید. احتمالا به دردتان خواهد خورد!
احتمالا با کلیت پانچ آشنا شده باشید. حالا بیایید تا پانچ آلبالو و انار درست کنیم. مواد اولیه لازم برای طرز تهیه نوشیدنی سودا حاضر (برای ۴ نفر) عبارت است از:
لیمو ترش تازه | ۴ عدد متوسط |
آب آلبالو | ۳۶۰ میلی لیتر |
آب انار | ۳۰۰ میلی لیتر |
آب گازدار | مقداری برای سرو |
یخ | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: آب انار، آب آلبالو را در پارچ ریخته و مخلوط کنید.
مرحله دوم: خیلی مهم است که در این نوشیدنی، در همان لحظه آب لیمو ترشها را بگیرید. بعد از آبگیری، آب لیمو ترش را هم با انار و آلبالو مخلوط کنید.
مرحله سوم: حالا چند قطعه یخ در هر لیوان بیندازید. سپس از مخلوط آبمیوه درون لیوانها ریخته و کمی فضای خالی بگذارید. سپس از آب گازدار یا همان سودا برای پر کردن فضای باقیمانده در لیوان استفاده کنید.
این یک نوشیدنی باکلاس است که میتوانید به عنوان نوشیدنی شب یلدا سرو کنید. البته انار را هم بهتر است خیلی قبلتر از تهیه نوشیدنی آبگیری نکنید، زیرا ممکن است که تلخ شود. ما قبلا راجع به اینکه چرا آب انار تلخ میشود؟ برای شما صحبت کرده بودیم.
امیدواریم که از مطالعه مطلب بالا لذت برده باشید. با استفاده از ترکیب آب گازدار و یادگیری انواع طرز تهیه نوشیدنی با سودا، میتوانید از طعمهای جدید لذت ببرید. پس پیشاپیش نوش جان و گوارای وجود شما عزیزان!
آیا موکتل پیناکولادا را با آب گازدار سرو کنیم؟
بله. بسیاری از کوکتلها، ماکتلها و پانچها قابلیت سرو با سودا را دارند. این بستگی به خلاقیت خود شما خواهد داشت.
چه جور نوشیدنیهایی را نباید با آب گازدار سرو کرد؟
بعضی از اسموتیها سریعا دوفازی میشوند؛ مانند آب انبه و طالبی. چنین اسموتیهایی بهتر است که با آب گازدار سرو نشوند، زیرا آب گازدار باعث تسریع دوفازی شدن بافت نوشیدنی شما خواهد شد.
کافی سودا چیست؟
نوشیدنی قهوه سردی که با سودا ترکیب شده باشد را کافی سودا مینامیم.
نظر خود را بنویسید