احتمالا شما هم در بارهای اولی که به کافه رفتهاید و نوشیدنی سفارش دادهاید، یا سفارش نوشیدنیهایی که توسط گارسونها میآید و میرود را دیدهاید، از رنگ و وارنگی نوشیدنیها متعجب و حیرتزده شده باشید!
این همه رنگ و طعم و عطر ترکیبی خوشمزه از کجا میآیند؟ حاصل چه ترکیباتی هستند؟ اینها سوالاتی است که احتمالا در ذهن شما شکل گرفته است. کافهدارها هم معمولا برای تشدید این حس مرموز در شما، ترکیبات خیلی از نوشیدنیها را لو نمیدهند. تا شما فکر کنید که از چه ترکیبات عجیب و غریبی و در چه فرآیند خارقالعادهای این نوشیدنی تولید شده است و روی میز شما آمده است!
اما چه باورتان بشود و چه نه، بسیاری از نوشیدنیهایی که در کافهها میبینید، صرفا ترکیب شده، با بهتر بگوییم هم زده شده از چند ماده از پیش آماده هستند. موادی که اصطلاحا در کافهها سیروپ نامیده میشوند. شما اگر طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ را یاد بگیرید، میتوانید با خرید چند نوع سیروپ آماده، هر لحظه یک نوشیدنی جدید را از ترکیب بین آنها با مواد دیگر خلق کنید. این کار راحتی است که باعث میشود به خصوص در فصل تابستان، به جای دربدر شدن در کافههای مختلف، بتوانید کافه را به خانه خود بیاورید.
پس اگر علاقه دارید که رخ باریستای کافه را بگیرید و آقای خودتان باشید، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید. در ابتدا راجع به اینکه سیروپ چیست؟ و کاربرد سیروپ چیست؟ صحبت خواهیم کرد. سپس هم سراغ چند طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ خواهیم رفت.
شاید با توصیفی که از همهکاره بودن سیروپ در بند قبلی دادیم، فکر کرده باشید که لابد معجزه از کار باریستا نیست و از عظمت سیروپ است! اما سیروپ هم چیز عجیبی نیست. سیروپ (به زبان انگلیسی: syrup) به نوعی همان چیزی است که در کودکی به آن شربت میگفتیم. مایعی غلیظ که مادر یا مادربزرگ ما با آب مخلوط میکرد و به عنوان نوشیدنی (مثلا) آلبالو به ما میداد تا در گرمای تابستان بنوشیم.
البته آن نوع، تنها یکی از انواع سیروپ است. سیروپ مجموعهای از شهدها و عصارههایی غلیظ است که از جوشاندن گیاهان یا میوهها با شکر به دست میآید. از خیلی میوهها مانند انگور، آلبالو، سیب، خرما، توت و… میشود سیروپ تهیه کرد. اما سیروپ تنها به میوهها محدود نمیشود. برای مثال سیروپ قهوه، سیروپ وانیلی، سیروپ شکلاتی و… نیز نه تنها تهیه شده است؛ بلکه جزو سیروپهای محبوب امروز محسوب میشود.
معادلی که برای واژه سیروپ در زبان فارسی ارائه شده است، شهد، شربت یا شیره است. البته در خود صنعت کافه، معمولا باریستاها ترجیح میدهند تا از عین واژه سیروپ استفاده کنند. زیرا سیروپ مورد نظر در کافه، کلمهای خاص به حساب میآید که خیلی قابلیت معادلسازی را ندارد و ممکن است اشتباه گرفته شود.
حالا که فهمیدید سیروپ چیست؟ بیایید تا کمی هم درمورد انواع سیروپ و کاربرد سیروپ بحث کنیم. راستی، چون راجع به شربت آلبالو در ابتدای این بخش صحبت کردیم، مطالعه مطلب چگونه شربت آلبالو درست کنیم؟ را به شما پیشنهاد میدهیم.
سیروپ به ۴ نوع اصلی تقسیمبندی میشود. هریک از این نوع سیروپها یک فرمول مشخص داشته و کاربردی معین هم دارند. انواع سیروپ عبارت است از:
حالا بیایید تا سراغ چند طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ برویم.
سیروپ بلو کاراسائو یکی از سیروپهای ترند و جدید محسوب میشود. کاراسائو نام یک جزیره استوایی است که میوه خاصی به نام لارا در آن پرورش پیدا میکند. از این میوه یک سیروپ غلیظ تهیه میشود که در تهیه انواع کوکتل جدید به کار میرود. همانطور که از اسم این سیروپ پیداست، یک رنگ آبی جذاب، انتظار نوشیدنی شما را خواهد کشید.
مواد اولیه لازم برای کوکتل با سیروپ بلو کاراسائو:
سیروپ بلو کاراسائو | نصف فنجان |
آب لیموی ترش تازه | ۲ قاشق غذاخوری |
آب پرتقال | ۲ قاشق غذاخوری |
یخ | نصف لیوان دسته دار فرانسوی |
تکه میوه جهت تزئین | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: داخل لیوان را تا نیمه با یخ پر کنید.
مرحله دوم: سیروپ و آب میوهها را به لیوان منتقل کنید. با یک قاشق نازک و دستهبلند به خوبی هم بزنید تا کاملا یکدست شود.
مرحله سوم: اگه دوست داشته باشید میتوانید با تکه برش خورده میوههایی، همچون آلبالو یا توت فرنگی این نوشیدنی را تزئین کنید. زیرا تلألو رنگ قرمز این میوهها میان رنگ شیرین و بنفش نوشیدنی بلو کاراسائو جذاب خواهد بود.
بلو کاراسائو امروزه خیلی محبوب است؛ بنابراین بگذارید یک کوکتل جذاب دیگر هم با این سیروپ جذاب آموزش دهیم. این طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ هم بسیار ساده خواهد بود. به مواد اولیه زیر احتیاج خواهیم داشت:
نوشیدنی آماده اسپرایت | 125 میلی لیتر |
آب لیمو ترش تازه | 30 میلی لیتر |
سیروپ بلو کاراسائو | 15 میلی لیتر |
تکه یخ کوچک | به میزان لازم |
مرحله اول: داخل لیوان را تا نیمه آن از تکه یخ کوچک پر کنید.
مرحله دوم: حالا آب لیمو ترش و سیروپ بلو کاراسائو را داخل لیوان بریزید و کمی هم بزنید.
مرحله سوم: نوشیدنی آماده اسپرایت را اضافه کنید. بهتر است که گاز اسپرایت شما نرفته باشد؛ زیرا گازدار بودن این کوکتل، جذاب خواهد بود.
نکته: میتوانید به جای نوشیدنی آماده اسپرایت از سودا (آب گازدار خالی) استفاده کنید و برای شیرین شدن از سیروپ بیشتری استفاده کنید.
بیایید تا یک کوکتل بلو کاراسائو با آب نارگیل هم درست کنیم، زیرا حیف است که از این سیروپ استوایی چیزی برای تلفیق با میوههای استوایی نسازیم؛ به خصوص که مزه این سیروپ و رنگش با آب نارگیل خیلی جذاب است. همچنین آب نارگیل خیلی مقوی و مغذی است. ما قبلا در یک مطلب مجزا راجع به خواص آب نارگیل برایتان نوشتهایم. پس اگر موافقید که این آخرین کوکتل با بلو کاراسائو باشد، مواد اولیه را از روی فهرست زیر یادداشت کنید:
آب نارگیل | 20 میلی لیتر |
سیروپ بلو کاراسائو | 10 میلی لیتر |
آب آلبالو | 90 میلی لیتر |
لیمو ترش تازه | یک برش |
مرحله اول: تمام موادی که داریم (غیر از لیمو ترش) را داخل یک مخلوط کن بریزید. تنها چند پالس کافی است که این مواد با هم یکدست شوند.
نکته: اگر مخلوط کن نداشتید کافی است داخل یک ظرف با ویسک یکدست کنید.
مرحله دوم: حالا مخلوط (یا دراصل محلول) را داخل لیوان ریخته و با یک برش لیمو ترش تازه تزئینش کنید.
سیروپ کرن بری اسم ناآشنایی برای ما دارد، اما دراصل این سیروپ خارجی، از همان میوه زغال اخته ما درست میشود. بنابراین اگر کمی سن و سال دارتر باشید، با چشیدن آن یاد مزه غلیظی از آب زغال اختههای چرخی قدیمی خواهید افتاد. این سیروپ همانطور که احتمالا حدس زدهاید، کمی ترشمزه است و جالب است بدانید که به خاطر مزه خوبش، نهتنها در دنیای نوشیدنی، بلکه در دنیای آشپزی و برای مرینیت کردن یا ساخت سس هم از این سیروپ جذاب استفاده شده است. بیایید تا طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ کرن بری را بخوانیم. برای این کار به مواد اولیه زیر احتیاج خواهیم داشت:
سیروپ کرن بری | 2 قاشق غذاخوری |
آب آلبالوی شیرین | نصف لیوان (دسته دار فرانسوی) |
آب گازدار یا همان سودا | نصف لیوان |
تکه یخ کوچک | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: یک لیوان بلند انتخاب کنید و تا نیمه آن را با تکه یخ پر کنید.
مرحله دوم: حالا سیروپ کرن بری، آب آلبالوی شیرین و آب گازدار را به لیوان اضافه کنید.
مرحله سوم: با استفاده از یک قاشق دسته بلند نازک، به خوبی این نوشیدنی را مخلوط کنید.
نکته1: رزماری یکی از تزئینهای جالب برای این کوکتل و بسیاری از کوکتلهای دیگر است.
نکته 2: سیروپ کرن بری یکی از بهترین مواد برای پاکسازی کلیه است، زیرا یکی از مهمترین خواص کرن بری، این نکته است. ما این مساله را در مطلب بهترین نوشیدنی برای کلیه، توضیح داده بودیم.
بیایید تا یک نوع دیگر از طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ کرن بری را هم آموزش دهیم. برای این کار به مواد اولیه زیر احتیاج خواهیم داشت:
سیروپ کرن بری | ۱ قاشق غذاخوری |
آب لیمو ترش تازه | ۱ قاشق غذاخوری |
آب گازدار یا همان سودا | به میزان دلخواه شما |
تکه یخ کوچک | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: دوباره یک لیوان بلند برداشته و تا نیمه آن را با تکه یخ پر کنید.
مرحله دوم: سیروپ و آب لیمو ترش تازه را داخل لیوان بریزید.
مرحله سوم: به میزانی که دوست دارید، آب گازدار ریخته و با یک قاشق دسته بلند نازک هم بزنید تا نوشیدنی کاملا یکدست شود.
مرحله چهارم: حالا کمی از نوشیدنی بچشید و اگر شیرینی آن کم بود، میتوانید سیروپ بیشتری اضافه کنید. بالعکس اگر شیرینی آن زیاد بود، میتوانید آب گازدار بیشتری اضافه کنید. این نوشیدنی نیز با تزئین رزماری خیلی جالب میشود. ضمنا میتوانید برای عطر بهتر، گوشهای از رزماری را آتش بزنید تا کمی دود به فضای این نوشیدنی بدهد. این کار را میتوانید حتی قبلتر، در لیوان خالی این نوشیدنی انجام دهید.
برخی تصور میکنند که وانیل یک ماده طعمدهنده است که منحصرا برای کیک و شیرینی به کار میآید. اما اصلا اینگونه نیست. غیر از کیک و شیرینی، مزه وانیل را سالهاست که در بستنی چشیدهاید. بنابراین میتوانید اعتماد کنید و در نوشیدنیهای گرم، مانند قهوه و نوشیدنیهای سرد مانند کوکتل نیز از سیروپ وانیل استفاده کنید. این نوشیدنی به مواد اولیه زیر احتیاج خواهد داشت:
توت فرنگی متوسط | 5 عدد |
سیروپ وانیل | 1 قاشق چای خوری |
آب لیمو ترش تازه | 1 قاشق غذاخوری |
تکه یخ کوچک | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: توت فرنگیها را داخل یک مخلوط کن ریخته و چند پالس بزنید تا مایع شوند.
مرحله دوم: سایر مواد (حتی یخ) را به مخلوط کن اضافه کرده و در حدود سی ثانیه به صورت مداوم مخلوط کن را بزنید. باید کل مواد یکدست بشوند.
مرحله سوم: نوشیدنی را درون یک لیوان چاق ریخته و با برگ نعنا تزئین کنید.
ضمنا یکی از خوشمزهترین نوشیدنیهای گرمی که میتوانیم با وانیل پیشنهاد دهیم، طرز تهیه موکا وانیلی با شیر عالیس است.
بلوبری نیز یکی دیگر از میوههای کمیاب و گران است که سیروپ جالبی از آن ساختهاند. البته ما قبلا در مطلبی مجزا، طرز تهیه اسموتی بلوبری را به شما آموزش داده بودیم. اما با توجه به اینکه شاید خرید بلوبری تازه کمی گران و سخت باشد، بیایید تا طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ بلوبری را هم امتحان کنیم. مواد اولیهای که برای این نوشیدنی احتیاج داریم، عبارت است از:
سیروپ بلوبری | 1 قاشق غذاخوری |
آب گازدار | 1 لیوان دسته دار فرانسوی |
نعنای معطر | به میزان دلخواه شما |
تکه یخ کوچک | به میزان دلخواه شما |
مرحله اول: سیروپ بلوبری را کف لیوان بریزید.
مرحله دوم: یخ و آب گازدار را اضافه کنید و با یک قاشق دسته بلند نازک خوب هم بزنید.
مرحله سوم: برگهای نعنای معطر را لبه لیوان جهت تزئین این نوشیدنی بگذارید.
امیدواریم که از مطالعه مطلب بالا لذت برده باشید. همانطور که دیدید، با خرید چند نوع سیروپ، میتوانید انواعی از طرز تهیه نوشیدنی با سیروپ را در خانه انجام دهید. بنابراین با توجه به این کاربرد وسیع و مصرف کمحجم سیروپ، کاری منطقی است که جای رفتن به کافه، کافه را به خانه خود بیاورید! گوارای وجودتان…
آیا میشود خودمان سیروپ درست کنیم؟
بله. چرا که نه. مانند دستور تهیه شربتهای قدیمی خودمان پیش بروید، با این تفاوت که اگر سیروپ غنی میخواهید، نسبت آب و شکر را یک به دو قرار دهید.
از چه میوههایی میشود سیروپ درست کرد؟
از هر میوهای که فکرش را بکنید امروزه سیروپ درست میکنند. البته برخی از میوهها را در سیروپ صنعتی، با اسانس آن میوه جایگزین میکنند.
غیر از این سیروپهایی که معرفی کردید چه سیروپ مشهوری وجود دارد؟
سیروپ میپل یا افرا، سیروپ کارامل و سیروپ شکلات.
نظر خود را بنویسید
نظرات