خواص شیر

شیر اولین غذای هر انسان است و از نظر عناصر غذایی مورد نیاز بدن، ثروتمندترین ماده غذایی طبیعی به‌شمار می‌رود.

شیر را می‌توان از منابع مختلف، مانند بز، گاو، گاومیش و شتر به‌دست آورد. با این حال، شیر گاو محبوب‌ترین است. خواص همه این شیرها بسیار شبیه هم هستند.
منبع شیر هر چه باشد، از نظر خواص بسیار شبیه هم هستند و فقط در نسبت عناصر کمی، از منبعی به منبع دیگر متفاوت هستند. در این مقاله قصد داریم درباره‎ی فواید شیر صحبت کنیم. همراه ما باشید.

فواید شیر برای نوجوانان و بزرگسالان

فواید شیر

  • ساخت و نگهداری از استخوان و دندان
  • جلوگیری از بیماری‌های قلبی
  • کنترل فشار خون در حد نرمال
  • محافظت در برابر برخی از انواع سرطان مانند سرطان روده بزرگ
  • کاهش احتمال ابتلا به دیابت
  • حفظ و بهبود عملکرد سیستم عصبی
  • کمک به رشد
  • بهبود روند هضم
  • تقویت سیستم دفاعی
  • محافظت از بینایی
  • حفظ پوست، مو و غشاهای ظریف
  • جبران کمبود آب بدن
  • تامین انرژی بدن

در مقاله بهترین و بدترین زمان مصرف شیر، با تاثیر نوشیدن شیر در زمان‌های مختلف بیشتر آشنا شوید.

چه کسانی باید شیر بخورند؟

در واقع همه باید شیر بنوشند اما گروه‌هایی هستند که نیاز بیشتری به نوشیدن شیر دارند؛ از جمله:

  • کودکان: شیر پاستوریزه در 6 ماهه دوم زندگی کودک در غذاهایی مانند فرنی، حریره ‌بادام و پوره‌ها استفاده می‌شود و یکی از اجزای غذای کودک است.
  • افراد مسن: با افزایش سن، وضعیت سلامتی پوست یا کلیه تغییر می‌کند، به‌طوریکه توانایی تولید ویتامین دی و تغییر آن به فرمول فعال یا مؤثر تضعیف می‌شود.
  • زنان باردار و مادرانی که شیر می‌دهند: زنان باردار به ویتامین‌های زیادی احتیاج دارند؛ از جمله ویتامین دی که کودکان برای جذب کلسیم و تشکیل استخوان‌ها نیاز دارند.
  • افراد دچار شکستگی: افرادی که دچار شکستگی می‌شوند، باید در رژیم غذایی خود، بعد از عمل شیر بخورند.

پیشنهاد ما این است که حتما به مقاله انواع شیر سر بزنید و با آنها بیشتر آشنا شوید.

شیر را با چه غذاهایی نخوریم؟

چگونگی مصرف همزمان شیر با مواد غذایی دیگر

  • 1- نوشیدنی‌ها و مواد غذایی حاوی کافئین مانند چای، قهوه و شکلات باعث کاهش جذب کلسیم می‌شوند. پس شیر را با این غذاها میل نکنید.
  • 2- میوه‌های سرشار از ویتامین سی مانند مرکبات بر جذب کلسیم از شیر تاثیر منفی دارند. به‌عبارتی اسید موجود در این میوه‌ها مثل پرتقال با پروتئین موجود در شیر مخلوط می‌شود و روی هضم و گوارش شما تاثیر می‌گذارد. حتی ترکیب شیر موز و شیر آناناس هم عوارض دارد.
  • 3- دارو را با شیر مصرف نکنید. یک ساعت قبل و بعد از نوشیدن شیر از دارو استفاده کنید. کلسیم و منیزیم و دیگر مواد معدنی موجود در شیر با دارو واکنش شیمیایی می‌دهند و یک ماده غیراشباع را تولید می‌کنند که از تاثیر دارو کم می‌کند.
  • 4- مصرف همزمان شیر با گوشت گاو و گوسفند و ماهی، باعث سنگینی معده، دل‌پیچه و انسداد اندام‌های گوارشی می‌شود و فرد را به یبوست مبتلا می‌کند.
  • 5- شیر را با تخم‌مرغ میل نکنید. مصرف هم‌زمان تخم‌مرغ با شیر برای قلب و مغز مضر است. به فاصله 3 ساعت می‌توانید شیر را پس از تخم مرغ یا قبل آن مصرف کنید.

ارزش غذایی یک فنجان شیر کم‌ چرب

  • کالری: 102
  • چربی: 2 میلی‌گرم
  • کلسترول: 12 میلی‌گرم
  • سدیم: 107 میلی‌گرم
  • کربوهیدرات: 13 میلی‌گرم
  • قند: 13 میلی‌گرم
  • پروتئین: 8 میلی‌گرم

ارزش غذایی یک فنجان شیر بدون چربی

ارزش غذایی یک فنجان شیر بدون چربی

  • کالری: 86
  • چربی: 0
  • کلسترول: 5 میلی‌گرم
  • سدیم: 128 میلی‌گرم
  • کربوهیدرات: 12 میلی‌گرم
  • قند: 12 میلی‌گرم
  • پروتئین: 8 میلی‌گرم

ارزش غذایی یک فنجان شیر پر چرب

  • کالری: 146
  • چربی: 8 میلی‌گرم
  • کلسترول: 24  میلی‌گرم
  • سدیم: 98 میلی‌گرم
  • کربوهیدرات: 13 میلی‌گرم
  • قند: 13 میلی‌گرم
  • پروتئین: 8 میلی‌گرم

خواص شیر گوسفند

خواص شیر گوسفند

تا اینجا شما را با خواص شیر گاو آشنا کردیم، در ادامه قصد داریم فواید شیر گوسفند و تفاوت آن با شیر گاو را برای شما بگوییم. شیر گوسفند در مقایسه با شیر گاو، بز و شتر پروتئین بیشتری دارد، بنابراین به رشد و تکامل استخوان‌ها و عضلات کمک می‌کند.

شیر گوسفند درصد بالایی از نوکلئوزیدها و نوکلئوتیدها دارد که باعث رشد بهتر سلول‌های بدن می‌شوند. این شیر حاوی ویتامین ب و مقدار زیادی فولات است که آن را تبدیل به یک نوشیدنی مفید برای خانم‌های باردار می‌کند. شیر گوسفند برای کم‌خونی در دوران بارداری مناسب است و از نقص مادرزادی و سقط جنین پیشگیری می‌کند.

غلظت اسید آمینه شیر گوسفند در مقایسه با شیر گاو و شیر بز بیشتر است، بنابراین به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، می‌توانند شیر گوسفند بخورند. کلسیم، روی و منیزیم موجود در شیر گوسفند به مقدار قابل‌توجهی باعث بهبود این بیماری می‌شود.

به خانم‌های باردار پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین نوشیدنی در دوران بارداری را بخوانند و با نوشیدنی‌های مناسب بیشتر آشنا شوند.

فواید شیر برای پوست و مو

همانطور که می‌دانید شیر سرشار از پروتئین است و به کلاژن‌سازی پوست کمک بسیاری می‌کند. اسید لاکتیک موجود در شیر باعث شفاف شدن و شادابی پوست صورت شما می‌شود. خوردن شیر به‌طور منظم، بدن شما را هیدراته نگه می‌دارد و باعث آب‌رسانی به پوست می‌شود.

جالب است بدانید که شما می‌توانید شیر را به عنوان یک تونر قوی برای پاکسازی و لایه‌برداری پوست به صورت یا بدن خون بمالید.

پنبه را به شیر سرد آغشته کنید و آن را شب‌ها قبل از خواب بر روی پوست صورت خود بکشید. شیر سرد منافذ باز صورت را کوچک می‌کند و چربی موجود در شیر باعث نرمی و لطافت پوست صورت می‌شود. استفاده از ماسک شیر، جوش‌های صورت را کاهش می‌دهد، لک و جای جوش را از بین می‌برد.

درباره خواص شیر برای مو هم بد نیست بدانید که مصرف آن باعث درخشندگی و رطوبت‌رسانی مو می‌شود. روی و منیزیم موجود در شیر به رشد و استحکام موها و ناخن‌ها کمک می‌کنند.

در مقاله بهترین آبمیوه برای پوست، انواع نوشیدنی مناسب برای سلامت پوست را به شما معرفی کردیم.

خواص شیر برای قلب

خواص شیر برای قلب

افرادی که مبتلا به سندروم متابولیک هستند، بیش از دیگران در معرض بیماری‌های قلبی و سکته هستند. سندروم متابولیک اختلالی است که در آن افراد فشار خون بالا، چربی و قند خون بالایی دارند. برای درمان این اختلال لازم است به پزشک مراجعه کنید، اما بد نیست بدانید که مصرف شیر در بهبود این اختلال موثر است.

مطالعات نشان می‌دهد افرادی که مبتلا به بیماری قلبی هستند، می‌توانند بدون نگرانی شیر مصرف کنند، اما بهتر است شیر کم‌چرب بنوشند. کسانی که به لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند، بهتر است از انواع شیر‌های گیاهی استفاده کنند. شیرهایی مثل شیر سویا، شیر جو دوسر و شیر بادام برای بیماران قلبی یا افرادی که قند و چربی خون دارند، انتخاب بهتری است.

در همین زمینه با فواید نوشیدن شیر گیاهی بادام در مقاله خواص شیر بادام بیشتر آشنا شوید.

فواید شیر برای مغز

شیر منبع ویتامین‌های گروه ب است و برای بهبود عملکرد مغز بسیار مفید است. افرادی‎که شیر می‎خورند بیشتر از سایر افراد در مغزشان آنتی‎اکسیدان است. این آنتی‎اکسیدان باعث رفع استرس و اضطراب می‎شود.

همچنین مصرف شیر چرخه‎ی خواب را تنظیم می‎کند و برای افرادی‎که خواب راحتی ندارند، بسیار مناسب است.

کلام آخر

کالری، کربوهیدرات و پروتئین از عناصر جدایی‌ناپذیر شیر هستند. شیر در نسبت میزان چربی در سه رده‌بندی پر چربی، بدون چربی و کم چربی قرار می‌گیرد. بایدها و نبایدهایی در مصرف شیر وجود دارد.

زنان باردار و کسانی که شیر می‌دهند، افراد مسن، کودکان و افرادی که دچار شکستگی می‌شوند، باید در رژیم غذایی خود شیر بخورند. اما به یاد داشته باشید، شیر را با مواد غذایی کافئین‌دار، میوه‌های سرشار از ویتامین سی، دارو، گوشت و تخم‌مرغ مصرف نکنید. ما در این مقاله سعی داشتیم مهمترین فواید شیر را برای شما به‌طور کامل شرح دهیم.

سوالات متداول:

مهمترین فواید شیر گوسفند چیست؟

پیشگیری از پوکی استخوان، کم‌خونی در بارداری، نقص و سقط جنین.

شیر را با چه غذاهایی نباید بخوریم؟

مصرف شیر با مرکبات، گوشت، نوشیدنی‌های کافئین‌دار، تخم‌مرغ و برخی داروها ممکن است تداخل داشته باشد.

بیماران قلبی می‌توانند شیر بنوشند؟

بله. مصرف شیر برای این افراد خطری ندارد، با این حال بهتر است از شیر کم‌چرب استفاده کنند. شیرهای گیاهی هم انتخاب خوبی برای بیماران قلبی است.

 

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

alis