پرتقال در عین ترشی، میوهی شیرینی است. تعجب میکنید اگر بفهمید هیچ نوع قندی در پرتقال وجود ندارد، اما شیرینی این میوه با میوههایی که قند دارند برابری میکند. ما اغلب مزهی ترشوشیرین میوهها را دوست داریم. چیزی که در مورد طعم میوهها برای ما آزاردهنده است، تلخی است. مواد غذایی، میوهها و گیاههای تلخ خیلی مورد استقبال نیستند. همچنین تلخی یکی از علائم فاسد شدن مواد غذایی است. به همین دلیل برای حفظ سلامتی هم که شده، خیلی دور میوهها و گیاههای تلخ نمیگردیم. احتمالاً شما هم دارید فکر میکنید که با وجود این انتخاب آگاهانه و خرید میوههای سالم چرا آب پرتقال تلخ میشود؟ آن هم وقتی که میوهاش تلخ نیست و بعد از آبگیری این اتفاق برایش میافتد. در ادامه این مطلب از مجله عالیس با ما باشید تا همه چیز را به شما بگوییم.
پرتقال علاوه بر ویتامینهای C، A و B سرشار از کلسیم، فسفر، پتاسیم و مقادیری مس و آهن و روی است. در بلاگ عالیس به طور مفصل میتوانید فواید نوشیدن آب پرتقال را مطالعه کنید.
وجود مادهای به نام لیمونین باعث اندکی تلخی در آب پرتقال طبیعی میشود. لیمونین گاهی یک ترکیب بسیار تلخ ایجاد میکند و با اینکه در خود میوهی پرتقال وجود ندارد، اندکی بعد از گرفته شدن آب پرتقال شروع به شکلگیری میکند. یک تحقیق جهانی نشان داده است که با فشردن پرتقال و خارج کردن آب آن، شما پرتقال تلختری تحویل میگیرید. با این که آب پرتقال به این زودی فرآیند خرابشدن خود را شروع میکند اما ما با آگاهی به فواید آب پرتقال طبیعی آن را به آبمیوهی فرآوریشده ترجیح میدهیم.
این فرایند با گرما تسریع میشود و به همین دلیل است که انواع آبمیوههای طبیعی وقتی در معرض گرما قرار بگیرند زودتر تغییر مزه میدهند و خراب میشوند. در یک لیتر آب پرتقال حدوداً 6 میلیگرم لیمونین تشکیل میشود. این لیمونین در مرکبات دیگری مانند لیمو و گریپفروت هم وجود دارد. اگر توجه کرده باشید معمولاً دانههای تمام مرکبات تلختر از مزهی خود میوه هستند. مرکبات یکی از مهمترین میوههایی هستند که خاصیت درمانی دارند. پرتقال و دیگر مرکبات میتوانند در مواردی برای کاهش تب مفید باشند. در بلاگ عالیس میتوانید در مورد این که چه آبمیوهای برای تب خوب است بیشتر بخوانید. در همین مطلب به ذکر همین نکته بسنده میکنیم.
حتماً برای شما هم جالب است که چرا میوهای به خوشمزگی پرتقال باید دانههای خیلی تلخی داشته باشد. بیشتر ساختار دانههای پرتقال هم از لیمونین است. درستترین روش تهیه آب پرتقال طبیعی این است که دانههای آن را کاملاً جدا کنید. لیمونین موجود در این دانهها هنگام آبگیری به داخل آب پرتقال هم نفوذ میکند و حتی کوچکترین دانهی آن میتواند همهی آب پرتقال را تلخ کند.
برداشت بدموقع و نگهداری نامناسب درختهای پرتقال گاهی باعث تلخی آنها میشود. یعنی خیلی وقتها آبمیوههای طبیعی بدمزه حاصل میوههای تلخ هستند. حتی تغییرات فصلی میتواند بر تغییرات آنزیم درون میوهها و مزهی نهایی آنها تأثیر بگذارد. به همین دلیل، اول مزهی میوه را چک کنید. این نکتهای است که در مورد آبگیری برای هر میوهای باید رعایت کنید. نوع میوه و طرز تهیه انواع آبمیوههای خانگی در تلخ شدن آبمیوه آن نقش موثری دارند، اما اگر نوع میوه و روش تهیه آن مناسب باشد، فرآیند تلخ شدن آبمیوه دیرتر اتفاق میافتد.
آب پرتقال طبیعی زمانی خوشمزه است که از یک میوهی خوشمزه گرفته شده باشد. آبمیوههای فرآوری شده همیشه شیرین و خوشمزه هستند. آب پرتقالی که شما بهصورت طبیعی در خانه تهیه میکنید، بههیچوجه بدون اشکال نیست. کارخانههای تولید آبمیوه با استفاده از مواد شیمیایی و افزودنی خاصی بر روی آنزیمهای موجود در آبمیوهها مزهی آنها را تغییر میدهند و به آن شکل ایدهآلش نزدیک میکنند. طبیعتاً کسی که به دنبال آبمیوه طبیعی و سالم است کمی تلخی و یا احتمال تلخی در آن را هم میپذیرد.
پرتقال یک میوهی فصلی است و طول میکشد تا در هر فصل محصول یک باغ پرتقال به دست ما برسد. همچنین یکی از میوههای نجاتبخش در فصل زمستان است. در بلاگ عالیس میتوانید در مورد میوههای سلامتیبخش دیگر و همچنین بهترین آبمیوه برای سلامتی هم مطالعه کنید.
یکی از دلایلی که آبمیوههای فصلی گرانتر هستند، هم همین است. در حال حاضر در کشورهای پیشرفتهای مانند آمریکا برای این که از این میزان تلخی در پرتقال جلوگیری کنند، روی اصلاح شیوههای کشاورزی و پرورش آن تحقیقات مهمی انجام دادهاند.
منطقیتر همین است که از ابتدا یک میوهای تولید شود که تلخی خیلی کمی داشته باشد و یا اصلاً تلخی نداشته باشد. در کشورهایی مانند کالیفرنیا به دلیل شرایط جوی و کشاورزی، پرتقالهای تلختری تولید میشود و این یک مشکل بزرگ در کالیفرنیاست. باید دید ایدههایی که مطرح میکنند در نهایت میتواند جلوی تلخی پرتقال را بگیرد یا نه؟ در واقع این تحقیقات و روشها میخواهند تولید لیمونین حین آبگیری را به تأخیر بیندازند. به این امید که در ساعتهای اولیهای که آب پرتقال طبیعی گرفته میشود، لیمونین با شدت کمتری شکل بگیرد.
در ادامه میتوانید به مقاله آبمیوههای خونساز را بشناسید، سر بزنید و برای بهبود کمخونی خود از آنها درست کنید و میل کنید.
مزهی ترشی پرتقال بهخاطر اسیدی بودن خود میوه است. پرتقال تا وقتی که آب آن گرفته نشده میتواند مزهی خوبی داشته باشد، اما بهمحض آبگیری و فشرده شدن آن مادهای به نام لیمونین تشکیل میشود که مزهی آبمیوه را تغییر میدهد. با رعایت نکات سادهای مانند جداکردن دانهها و یا در اسرعوقت خوردن آب پرتقال، میتوانید آبمیوهی خوشمزهتری بخورید. به یاد داشته باشید که قرار نیست آبمیوههای طبیعی همان طعم آبمیوههای فرآوریشده را بدهند. مقادیری ترشی و تلخی در شکلی که مزهی بدی ایجاد نکند، همیشه در آبمیوههای طبیعی حس میشود.
آیا آب پرتقال تا چند ساعت بعد از آبگیری قابل خوردن است؟
خیر، آب پرتقال به دلیل تشکیل لیمونین بعد از آبگیری میتواند تلختر شود. اگر آب پرتقال را تا چند ساعت در یخچال نگهداری کنید، سالم میماند، اما بهشدت تلخ خواهد شد و آن شیرینی و تازگی اولیه را از دست میدهد.
چه چیزهایی باعث تلخی آب پرتقال طبیعی میشود؟
دانههای پرتقال اگر هنگام آبگیری با آب پرتقال مخلوط شوند، بسیار آن را تلخ میکنند، حتی اگر دانههای کوچکی باشند. اگر مدتزمان زیادی از گرفتن آب پرتقال بگذرد، بازهم تلخ خواهد شد. همچنین اگر خود پرتقال میوهی سالم و تازهای نباشد، طبیعتاً آب آن میتواند تلخ و بدمزه باشد.
خواص آب پرتقال برای بدن چیست؟
پرتقال یکی از مرکباتی است که همیشه برای سرماخوردگی توصیه میشود. همچنین به جهت خواصی که دارد بسیار برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.