شیر از مفیدترین نوشیدنیهای موجود در دنیاست و همه افراد در هر سنی به نوشیدن این معجون سفیدرنگ نیاز دارند. این نوشیدنی پرخاصیت که مهمترین منبع تأمین کلسیم برای بدن است، در انواع مختلفی (انواع نوشیدنی ها با شیر) در بازار عرضه میشود. یکی از مدلهای شیر که در سالهای اخیر با استقبال مردم هم روبهرو شده، شیر کمچرب است.
شاید برای خیلی از افراد این سوال پیش آمده باشد که شیر کمچرب با شیر معمولی چه تفاوتی دارد؟ آیا به جز میزان چربی، در بقیه خواص هم تفاوتی میان این دو نوشیدنی وجود دارد؟ در پاسخ باید گفت که تمام مدلهای شیری که در فروشگاهها وجود دارند دارای مقدار مساوی ویتامین و کلسیم و پروتئین هستند. اما میزان چربی موجود در یک لیوان شیر معمولی حدود 8 گرم تخمین زده میشود، در حالی که این مقدار برای شیر کمچرب تنها حدود یک گرم است. این میزان تفاوت در چربی اگر در مورد یک نوشیدنی معمولی مطرح بود که مثلا هفتهای یک بار قرار است آن را بنوشیم، خیلی به چشم نمیآمد و میشد از آن چشمپوشی کرد. اما با توجه به اینکه در یک رژیم غذایی سالم باید روزانه چند لیوان شیر بنوشیم، تفاوت حدود 7 گرم چربی در هر لیوان شیر در مجموع مقدار چشمگیری خواهد بود. همین مسئله باعث شده است که در سالهای گذشته استقبال مردم از شیرهای کمچرب افزایش پیدا کند و این محصول سهم بیشتری را در سفره مردم به خود اختصاص دهد.
تفاوت بین شیر محلی و شیر پاستوریزه چیست؟ برای شناخت تفاوت ها به مقاله آیا جوشاندن شیر محلی گزینه مناسبی است؟ سر بزنید.
اگر قرار باشد از بین تمام فواید شیر مهمترین را انتخاب کنیم، بدون شک تامین کلسیم مورد نیاز بدن اولین گزینه خواهد بود. همانطور که اشاره شد، شیر معمولی و کمچرب تفاوتی در میزان کلسیم ندارند، اما این مسئله به معنی آن نیست که بدن ما از هر دو مدل شیر به یک اندازه کلسیم جذب میکند. تحقیقات نشان میدهد که در مقایسه با شیر معمولی، حجم بیشتری از کلسیم موجود در شیر کمچرب جذب بدن میشود. در واقع رابطه معکوسی میان جذب کلسیم و مقدار چربی موجود در شیر وجود دارد. هرچقدر که میزان چربی موجود در شیر بیشتر باشد، مقدار جذب کلسیم آن پایینتر خواهد بود. همین موضوع باعث میشود که شیر کمچرب قابلیت رساندن کلسیم بیشتری را به بدن ما داشته باشد.
ناراحتیهای قلبی و گرفتگی عروق خونرسان یکی از بیماریهای شایع در قرن حاضر شمرده میشوند. هر چقدر که در رژیمهای غذایی، میزان چربی اشباع کمتری مصرف کنیم، احتمال ابتلای ما به این بیماریها کاهش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل استفاده کردن از شیر کمچرب به جای شیر معمولی در برنامه غذایی میتواند بخشی از چربی اشباع موجود در رژیم غذایی را حذف کرده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.
اختلاف در میزان کالری یکی دیگر از تفاوتهای شیر معمولی و کمچرب به شمار میرود. یک لیوان شیر کامل حاوی حدود 150 کالری است. در صورتی که این مقدار برای شیر کمچرب حدود 90 کالری تخمین زده میشود. البته مصرف شیر معمولی برای گروههایی از مردم مانند کودکان که تحرک بیشتری داشته و به انرژی بیشتری نیاز دارند توصیه میشود. اما اگر فعالیت روزانه سنگین و پرتحرکی ندارید و نسبت به اضافه وزن حساس هستید، بهتر است شیر کمچرب بنوشید.
برای داشتن اطلاعات در مورد شیر سویا مقاله همه چیز درباره شیر سویا را بخوانید.
یکی از مهمترین مشکلاتی که خیلی از شهرهای دنیا امروزه با آن دست و پنجه نرم میکنند، معضل آلودگی هواست. شاید در نگاه اول این موضوع بیربط به شیر بهنظر برسد، اما جالب است بدانید اسیدهای چرب اشباع در لبنیات پرچرب از جمله شیرهای معمولی با تضعیف سیستم ایمنی بدن، باعث میشوند که بدن شما در برابر آلودگی هوا آسیبپذیری بیشتر پیدا کند.
در مجموع باید گفت که مصرف شیر یکی از واجبات در هر رژیم غذایی شمرده میشود و در بین انواع مختلف شیرها، بهتر است که شیر کمچرب عالیس سهم بیشتری در سفره ما را به خود اختصاص دهد.
در نهایت تعدادی از بهترین مقاله های عالیس در مورد شیرهای طعم دار را لیست میکنم.
نظر خود را بنویسید