حتی در دنیای امروز هم که پر شده از انواع طعمدهندهها، شیرینکنندهها و مواد معطر صنعتی مدرن، باز استفاده از روشهای سنتی باعث میشود تا نتیجه دلچسبتری به ارمغان بیاورید. به خصوص در کشور ما که از انواع ادویه، طعمدهنده، میوه و ماده معطر طبیعی با کیفیت بالا برخوردار است، به نظر میآید کار راحتی دارید که طعمی جذاب اما سالم درست کنید. به خصوص اگر که با این همه مواد زیاد و متنوع، بخواهید از سیروپ صنعتی استفاده کنید، گویی که در حق خودتان ظلم مرتکب شده باشید.
یکی از بهترین موادی که با بهترین کیفیت جهانی در ایران موجود است، زعفران است. گلی خوشبو، خوشعطر و خوشطعم که خودبهخود رنگ دلچسبی نیز در خوراکیهای مختلف ایجاد میکند. گذشتگان ما از زعفران در انواع غذاها و نوشیدنیها استفاده میکردند و مزههایی غیرقابل وصف را پدید میآوردند. حتی امروزه هم با وجود بالا رفتن قیمت زعفران، میتوانید با استفاده از این ماده طبیعی، خوراکی یا نوشیدنی بهتری درست کنید، زیرا خوبی زعفران این است که در عین گران بودن، با مقدار کمی اثر خودش را به جای خواهد گذاشت.
ما در این مطلب میخواهیم طرز تهیه شیر زعفران را به شما آموزش دهیم. ترکیب زعفران با شیر نهتنها تیک موارد بالا را برایتان خواهد زد، بلکه طعمی متفاوت و کمتر تجربه شده را برایتان به ارمغان خواهد آورد. همچنین زعفران جنبه دارویی هم دارد و به نوعی یک بمب سلامتی است. پس ما ابتدا خواص شیر زعفران را برایتان مرور میکنیم و سپس سراغ طرز تهیه شیر زعفران خواهیم رفت. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
شاید فکر کنید چرا هنوز قبل از آموزش طرز تهیه شیر زعفران و حتی قبل از توضیح مواد تشکیل دهنده آن داریم خواصش را مرور میکنیم. زیرا به نظر ما قبل از رفتن سراغ رسپی، این کار میتواند شما را به نوشیدن شیر زعفران وسوسه کند. همچنین شناخت خواص شیر زعفران در لذت بردن شما نیز تاثیر خوبی خواهد داشت. تعدادی از خواص شیر زعفران که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
حالا که از خواص شیر زعفران آگاه شدید، بیایید تا طرز تهیه شیر زعفران را با هم مرور کنیم.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه چای زعفران
همانطور که احتمالا حدس زدهاید، طرز تهیه شیر زعفران هم کاری ساده است و هم نیاز به مواد اولیه زیادی نخواهد داشت. اما ما در اینجا تمام مواد اولیه و فوت و فن دستور تهیه شیر زعفران را به صورت مرحله به مرحله برایتان توضیح خواهیم داد.
مواد اولیه لازم برای درست کردن شیر زعفران (این رسپی برای ۴ نفر است و اگر یک نفر هستید تمام مقادیر را تقسیم بر ۴ کنید):
شیر | 4 فنجان شیر |
زعفران پودر شده | نصف قاشق چای خوری |
شکر یا عسل | 4 قاشق غذاخوری |
هل پودرشده | نصف قاشق چای خوری |
مرحله اول: شیر پاستوریزه را درون شیرجوش ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید. اجازه دهید شیر کمی گرم شود و سپس مخلوطی از هل و زعفران را داخل شیر بریزید و منتظر بمانید تا شیر تغییر رنگ دهد. حرارت باید بالا نباشد تا هم عطر زعفران و هل از دست نرود و هم به نوعی این دو ماده داخل شیر دَم بکشند!
مرحله دوم: بعد از اینکه تغییر رنگ شیر را دیدید، کمی حرارت را افزایش دهید تا سریعتر شیرتان به جوش بیاید. بعد از اینکه شیر چند قُل زد، کافی است. میتوانید آن را از روی حرارت بردارید و کناری بگذارید تا کمی خنک شود.
مرحله سوم: در صورت اینکه دوست دارید نوشیدنی شما شیرین باشد، میتوانید در هنگام استراحت شیر، آنها را داخل شیر ریخته و به هم بزنید تا کاملا حل شوند. همچنین میتوانید شکر یا عسل را هنگام سرو کنار شیر زعفران بگذارید تا هرکسی به قدری که دوست دارد از آنها استفاده کند.
مرحله چهارم: سرو شیر زعفران با کمی خلاقیت تبدیل به یک اثر هنری خواهد شد. حدود ۲ یا ۳ دقیقه بعد از برداشتن از روی حرارت، شیر زعفران را در فنجان ریخته و روی آن را با پودر دارچین یا گل محمدی تزئین کنید. نوش جان!
ضمنا اگر دوست داشته باشید میتوانید این نوشیدنی گرم را در کنار شیرینی باقلوا امتحان کنید. ترکیب این دو بینظیر خواهد بود. ما پیشتر در یک مطلب تحت عنوان طرز تهیه باقلوا به توضیح رسپی باقلوا در خانه پرداختهایم.
شیر زعفران همانطور که میدانید، یک نوشیدنی جدید نیست و جزو نوشیدنیهای قدیمی تاریخ ایران به حساب میآید. به همین دلیل طرز تهیه شیر زعفران تنها به یک روش نیست. روشهای دیگری نیز موجود هستند که در ادامه آنها را با هم مرور خواهیم کرد:
ضمنا درنظر داشته باشید که نوشیدنی شیر زعفران بیشتر برای فصول سرد سال مناسب است. البته میتوانید در تابستان نیز این نوشیدنی را درست کنید، اما بهتر است در تابستان همان نوشیدنی کلاسیک شربت زعفران را آماده و نوش جان کنید. آموزش این نوشیدنی را هم در مطلب طرز تهیه شربت زعفران برایتان توضیح دادهایم.
با توجه به اینکه امروزه روز، زعفران خیلی کمیاب و گران شده است، شاید درست کردن شیر زعفران در خانه برای شما خیلی اقتصادی نباشد. اما یک گزینه مطلوب که میتواند هزینه تمام شده شیر زعفران را پایین بیاورد و در عین حال بر روی کیفیت آن تاثیر منفی زیادی ندارد، استفاده از ریشه زعفران خواهد بود.
درواقع قسمت انتهایی کلاله زعفران که معمولا داخل گلبرگهای آن قرار گرفته است، ریشه زعفران نامیده شده است. این قسمت نیز رنگدهی زیادی ندارد، اما از طعم و عطر مناسبی برخوردار است. بنابراین اگر در مضیقه هستید، از ریشه زعفران در تهیه شیر زعفران بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه بستنی زعفرانی خانگی
نکات زیر را با دقت بخوانید؛ اینها نکاتی تکمیلی برای طرز تهیه شیر زعفران هستند. این نکات ممکن است یا برای شما سوال بوده و یا باعث افزایش کیفیت شیر زعفران خانگی شما شوند و لذت شما را دوچندان کنند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت گلاب زعفران
امیدواریم که از مطالعه مطلب حاضر لذت برده باشید. شیر زعفران یکی از نوشیدنیهای اصیل و سنتی ایرانی است که به سادگی درست میشود. حالا که طرز تهیه شیر زعفران را آموختید، آن را به هر روشی که دوست دارید برای دوستان یا خانواده درست کنید تا آنها هم از نوشیدن آن در فصل سرد لذت ببرند. صرفا توجه داشته باشید که با وجود تمام مزایای زعفران که نام بردیم، افراط در خوردن زعفران هم مناسب نیست. ضمنا اگر زنان باردار قرار است این نوشیدنی را مصرف کنند، حتما بایستی با نظر پزشک باشد، زیرا زعفران ممکن است باعث سقط جنین و ایجاد مشکلات زایمان شود.
بهترین زعفران برای تهیه شیر زعفران کدام قسمت آن است؟
توصیه ما درصورت تمکن مالی، استفاده از زعفران سرگل است. زیرا اگر از زعفران سرگل استفاده کنید، قطعا از طعم و عطر زعفرانی این نوشیدنی محبوب، مدهوش خواهید شد!
در طرز تهیه شیر زعفران از شیر پرچرب استفاده کنیم یا شیر کمچرب؟
این کاملا به سلیقه شما بستگی خواهد داشت. اگر دوست دارید که شیر زعفران شما کمی فومدار شود، از شیر کمچرب استفاده کنید و اگر دوست دارید طعم خامهای بیشتری داشته باشید از شیر پرچرب بهره ببرید.
موارد منع مصرف زعفران چیست؟
یکی از مهمترین موارد منع مصرف زعفران، همان استفاده از زعفران توسط زنان باردار بود. اما غیر از این، افرادی که مشکلات قلبی اعم از فشار خون بالا داشته باشند و یا خونریزی داخلی داشته باشند باید در مصرف شیر زعفران احتیاط کنند. همچنین به واسطه اشتهاآوری زعفران، مصرف شیر زعفران برای افرادی که دچار چاقی هستند خیلی مناسب نیست.
نظر خود را بنویسید